Bilderettigheter: iStock | @jaanalisette
Å leie ut hytta kan være en god måte å tjene ekstra penger på, men det er flere viktige faktorer du bør ta hensyn til for å sikre ubehagelige overraskelser og for å gjøre prosessen så smidig som mulig. Vi spurte vår samarbeidspartner Advokatfirmaet Nova om hva du bør tenke på når du leier ut hytta.
Ved utleie av en hytte er det viktig at det inngås en kontrakt mellom hytteeier og leietaker som regulerer partenes rettigheter og plikter. Det er i prinsippet mulig å leie ut hytta uten at partene avtaler leieforholdet gjennom en kontrakt, men dersom det oppstår uoverensstemmelser i løpet av eller etter leieforholdet vil ofte være vanskelig å fastslå hvilke forutsetninger som lå til grunn for leieforholdet.
En utleiekontrakt kan både inngås på tradisjonell måte, der begge parter signerer på et fysisk dokument, men det vil ofte være tidsbesparende å signere kontrakten digitalt, og det er etter hvert laget flere løsninger som legger til rette for digital signering. Dersom du benytter utleieselskaper i prosessen, f.eks. Novasol eller Airbnb, vil disse ofte ha utarbeidet egne kontraktmaler og rutiner for hvordan disse skal inngås.
Som medlem har du tre timer gratis advokathjelp pr. kalenderår. Ut over gratistilbudet gjelder rabattert medlemspris på 1.450 kr eks. mva.
Dette bør kontrakten inneholde:
Utleie av fritidseiendom i Norge skattlegges ulikt ut fra om den som eier hytta selv benytter den, i tillegg til å leie den ut:
Dersom du selv benytter hytta i perioder der den ikke leies ut er leieinntekter skattefritt opp til de første 10 000 kroner per år. 85 prosent av alt over 10 000 kroner er skattbar inntekt med en sats på 22 prosent. Utover disse fradragene er verken vedlikehold eller andre løpende kostnader fradragsberettiget. Hvis du f.eks. leier ut hytta for 100 000 kroner i løpet av et år må du i utgangspunktet skatte 22 prosent av beløpet over 10 000 kroner, altså av 90 000 kroner. Skatt som skal betales av inntekter fra hytteutleie blir da (22 prosent av 90 000 kroner) 19 800 kroner.
Dersom du ikke benytter hytta selv, men kun leier den ut, er skattereglene noe annerledes. Her er alle inntekter i utgangspunktet skattbare, men alle kostnader som er knyttet til utleie kan fradragsføres. Dette gjelder f.eks. vedlikeholdskostnader, provisjon til utleieselskap som forvalter utleie, strøm, forsikring og brøytekostnader.
Ved utleie av flere hytter (eller hytter og boliger), eller ved omfattende korttidsutleie, kan dette bli ansett som utleievirksomhet, noe som gjør at overskuddet blir betraktet som næringsinntekt.
De fleste har tegnet hytteforsikring og innboforsikring for hyttene sine, men det er ikke sikkert at disse dekker skader som har oppstått i forbindelse med et leieforhold. Det er derfor smart å sjekke med forsikringsselskapet om du behøver en tilleggsforsikring dersom du skal leie ut hytta.
Det kan også oppstå uenighet mellom hytteeier og leietaker om inventar. Det kan derfor være hensiktsmessig å legge ved en inventarliste med kontrakten, samt å ta bilder av hyttas interiør, slik at du kan dokumentere hvordan hytta så ut, og hvilket inventar som var på hytta da leieforholdet startet.
Bilderettigheter: iStock | @byheaven
Som medlem har du tre timer gratis advokathjelp innen en rekke fagområder hos Advokatfirmaet Nova. Gratistilbudet gjelder per kalenderår, og ut over dette gjelder en rabattert medlemspris på 1.450 kr eks. mva.
Ønsker du å benytte medlemstilbudet hos Advokatfirmaet Nova til å få råd om reklamasjon ved boligkjøp kan du ta kontakt gjennom link til kontaktskjemaet nedenfor.